Jupiter

Welkom op de gasreus Jupiter.

 

De planeet Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar de Latijnse oppergod Jupiter. De planeet heeft geen vaste oppervlakte, en word daarom gasreus genoemd. De enige vier planeten van onze zonnestelsel met een vaste oppervlakte zijn: Mercurius, Venus, Aarde, en Mars. Eigenlijk word er mee bedoelt, dat zij gemaakt zijn van rots, en zo. 

Door z'n vloeibare oppervlakte razen er veel stormen. Deze stormen worden door vrijwel niks tegengehouden. Ze worden op sommige gebieden zelfs gevoed. Deze monsterlijke orkanen kunnen wel eeuwen, of zelfs voor eeuwig door razen. Hierdoor is de planeet mogelijk voor altijd bewolkt. De beroemdste, en zwaarste orkaan van de planeet is ''de grote rode vlek''. Deze kun je hier beneden ook goed zien, in het zuid westen van de planeet.

Jupiter is ongeveer 318 keer zo zwaar als de aarde. Tevens is hij de zwaarste planeet van ons zonnestelsel. Door de wetten van de ruimte, zijn er redelijk wat dingen in de ruimte, die niet in een vaste baan zitten, worden aangetrokken door de zwaartekracht van de planeet. In de ruimte heeft alles een bepaalde aantrekingskracht. Het is vergelijkbaar met een magneet. Vaak is hoe groter iets is, hoe sterker het andere dingen aantrekt. Maar dat geld niet overaal voor. Denk maar eens aan zwartegaten. Simpel gezecht speelt alles in de ruimte op elkaar in. Alles trekt net als magneten dingen aan. Hoe zwaarder iets is, dus hoe groter de massa, hoe sterkere 'magneet' dit is. Zo kan zelfs een klein ding, zoals een zwartgat heel veel aantrekken. Nu weer over Jupiter. Jupiter is zeg maar zo'n super 'magneet'. De planeet trekt veel dingen aan. Dit is mogelijk de oorzaak dat Jupiter de meeste manen in ons zonnestelsel heeft. Op onze zon na, is Jupiter de sterkste 'magneet' in ons zonnestelsel. Anders gezecht, op de zon na, trekt Jupiter de meeste dingen in ons zonnestelsel aan.

De planeet heeft net als Saturnes ringen. Deze bestaan uit stof, en ijsdeeltjes. De ringen van Jupiter zijn minder dik als die van Saturnes. Het stof, en de ijsdeeltjes zijn waarschijnlijk in een baan om de planeet gekomen, door inslagen van meteoren in z'n manen. De stof, en ijsdeeltjes zouden met een klap van een paar van z'n manen zijn geslagen, en in een baan om Jupiter zijn gekomen.

Jupiter heeft tevens 63 manen! Al deze, of een groot aantal van deze manen, zullen later terug te vinden zijn in ''(verre)planeten'' onder kopje ''manen''. In het kopje ''manen'' zullen manen toegevoecht worden, nadat alle planeten van het zonnestelsel onder het kopje ''(verre)planeten'' staan.